Csapatmunka, támogató érintések

Az üzlet és a sport világa hasonlóságot mutat: mindkettőt a sikerre törekvés motiválja. Kihívásokkal teli és gyakran nyers környezet ez - mégis, egy apró, barátságos érintésnek óriási szerepe lehet abban, miként teljesít egy egyén vagy csapat valamelyik területen.

Visszatérő energiák

Nap mint nap tapasztaljuk, milyen kaotikus és stresszel teli világban élünk. Számtalan kihívásnak kell megfelelnünk, és teljesen természetes, hogy ebből adódóan időnként elfogy az energiánk, kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat.

Képzeljük el, hogy ekkor valaki hirtelen megérinti a vállunkat. Odapillantunk, és meglátjuk a főnökünk vagy sport esetén a csapatkapitányunk kezét. Egy baráti érintés, dícsérő vagy elismerő szavak kíséretében… és egyik pillanatról a másikra máris erősebbnek és határozottabbnak érezzük magunkat. Visszatér az energiánk.

Ennek az a magyarázata, hogy az érintés csökkenti a stresszt. Egy meleg érintés hatására oxitocin hormon szabadul fel bennünk, amely segíti a bizalommal teli érzések megjelenését, és csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét. Agyunk úgy interpretálja a támogató érintést, mintha valaki azt mondaná: “Segítek a terheid viselésében”, s így újra a probléma megoldására tudunk koncentrálni.

James A. Coan, a Virginia Egyetem pszichológusa így fogalmaz a New York Times-ban olvasható cikkében: “Azt feltételezzük, hogy az emberi lények pontosan ezért létesítenek kapcsolatokat ─ hogy több személyiséget és agyat állítsanak egy probléma megoldásának szolgálatába. Azért jönnek létre kötelékek közöttünk, hogy megosszuk a terhek feldolgozását, és ennek jeleként fogjuk fel, amikor valaki támogatólag megérint bennünket.”

Egy apró érintéstől a csodáig

Egy apró érintésnek óriási hatása lehet. Egy kéz a vállunkon, egy kézfogás, de akár csak egy gratuláló tenyér-összeérintés is képes lehet rá, hogy reménytelen helyzetben valósággal csodát tegyen. Egy példa a sport világából, a labdarúgó UEFA Kupa vetélkedéséből: egy mérkőzés kritikus pillanatában Oliver Kahn, a németek legendás kapusa a cserepadról odasétált csapattársához, a mérkőzésen kezdőkapusként védő Jens Lehmannhoz, miközben az ellenfél sorsdöntő tizenegyesrúgáshoz készülődött. Kahn néhány szót mondott Lehmannak, majd megölelte, tisztelete kifejezéseként, illetve megnyugtatásul. Másodpercekkel később Lehmann kivédte a tizenegyest, pedig a rúgó kiemelkedő tudású csatár volt, aki pontos lövéseiről híres. Senki sem számított rá, hogy Lehmannak sikerülhet, ő mégis képes volt rá. Egyetlen ölelés döntő volt abban a pillanatban, és az egész mérkőzés kimenetelét illetően is.

A Berkeley University tudósai elemzést végeztek a professzionális kosárlabdasport területén. Úgy találták, hogy néhány kivételtől eltekintve a jó csapatok tagjai többször érintették meg egymást, mint a kevésbé sikereseké. A legtöbbet “érintkező” csapatok a bajnoki tabella élmezőnyét alkotják. Ugyanez volt érvényes a legjobb játékosokra is: akik gyakran megérintették csapattársaikat, vagy mások őket, több pontot szereztek társaiknál.

Erősebb, mint gondolnánk

A kutatók korábban azt feltételezték, hogy az érintések mindössze megerősítik a kommunikált érzéseket. Később azonban bizonyságot nyert, hogy az érintések a korábbi elképzeléseknél sokkal kifinomultabb jelzőrendszert alkotnak. Azok a diákok, akiket tanáraik bíztatólag megérintenek a karjukon vagy a hátukon, csaknem kétszer olyan gyakran jelentkeznek önként egy-egy feladatra, mint más társaik. Egy együttérző érintés az orvostól azt a benyomást kelti a betegekben, mintha a vizsgálat kétszer olyan hosszú ideig tartott volna. Továbbá pedig (ahogyan egy korábbi írásban itt is olvasható) az érintés megerősíti a kapcsolatokon belüli kötelékeket.

Siker egy érintésben

Mindannyian tapasztaljuk, milyen mély nyomot képes hagyni lelkünkben a fizikai kontaktus. A megfelelő pillanatban érkező érintések erőt adnak, hogy a legjobban teljesítsünk, és olyan érzéseket válthatnak ki belőlünk, amikhez a legmerészebb szavak sem visznek közel minket.

Próbálja ki, milyen könnyű alkalmazni az apró érintéseket a hétköznapokban, és ezzel megtámogatni valaminek a sikerét:

  • Veregesse meg sportbeli csapattársainak vagy kollégáinak a vállát, ha gólt szereztek, vagy jól megoldottak egy feladatot. Az elismerés, amelyet érintés is kísér, sokkal erősebb hatással bír.
  • Ugyanez érvényes a családban is: ha a gyerekek jó jegyet hoztak haza, vagy éppen csak rajzoltak valami szépet, simogassa meg az arcukat vagy borzolja meg a hajukat, hogy megerősítse a dicséretét, illetve erőt adjon a jövőbeni eredményeikhez.
  • Használja az apró érintések erejét támogatásként is: mindannyian követünk el hibákat, a dolgok olykor balul sikerülnek. Az élet ilyen. De egy bíztató érintés segít a körülöttünk lévőknek, hogy lezárják a sikertelen epizódot, és gyorsabban, lelkesebben újra megpróbálkozzanak a feladattal.